stomaforum.nl

Advertentie B. Braun
stomawiki

gluten ea allergieën

Alles rondom voeding bij een stoma

Moderators: suus, eliene, Purple, Chiara

Cindy
Geslacht: Niet opgegeven

Re: lactose intolerantie

Berichtdoor Cindy » wo 3 feb 2010, 20:31

Hoi Allemaal.
Zelf ben ik ook al jaren lactose -intolerant, en had gehoopt dat ik nu met een stoma er minder last van zou hebben zodat ik dan makkelijker kon sjoemelen.... helaas.
Maar ik heb nog een aantal tips:
Bij de Albert Hein is ook lactose-arme halfvolle melk te koop. Kijk bij de houdbare melk , het is een lichtblauw pak van het merk Immergut.
Daarnaast kun je bij de apotheek tabletten en druppels bestellen( vaak hebben ze het niet op voorraad) . De tabletten heten Kerutabs en dan kun je tegelijkertijd met bv. het slagroomgebakje innemen en dan verteer je de lactose makkelijker( makkelijk met ergens op bezoek gaan), De druppels heten Kerulac en die kun je in de slagroom , vla ,melk enz druppelen en na 8 of 12 uur is het grotendeels omgezet is lactose-arme vla.
Niet iedereen is hiermee geholpen, maar voor de ietwat mildere vormen werkt het wel. Ik verdraag bv. wel de zure melkprodukten, maar niet de "zoete" melkprodukten.
Daarnaast wordt in de gewone harde nederlandse kaas tijdens het rijpingsproces de lactose omgezet in een andere vorm, dus als je die niet kan verdragen heb je misschien geen lactose-intolerantie , maar een melkallergie....niet dat ik je dat wil aanpraten:)))
Trouwens de Jumbo heeft inderdaad veel van Minus-L , en het ideale is dat je een bestelling bij hun kunt plaatsen en je het dan later kunt ophalen.. Ik woon niet dicht bij een Jumbo en zo haal ik dan mijn voorraadje voor een paar maanden. Want als je zelf roomijs wilt maken is volle melk toch lekkerder.
Succes allemaal en eet smakelijk:))))
Cindy

Gebruikersavatar
eliene
De oprichtster
De oprichtster
Berichten: 18646
Lid geworden op: zo 1 jan 2006, 19:35
Soort stoma of techniek: ileostoma (6de en inmiddels links)
Stoma (opgeheven) sinds: 08 mar 2004
Ziekenhuis: Nieuwegein/Amersfoort
Locatie: Zuid-Holland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 39
Contacteer:

Re: gluten-allergie (coeliakie)

Berichtdoor eliene » do 4 mar 2010, 12:091 maart 2010
Onderzoek toont rol zwezerik in coeliakie aan

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben veertig plekken op het DNA aangewezen die het risico op de ziekte coeliakie verhogen. In die gebieden liggen ook genen die de zwezerik aansturen.

De wetenschappers, onder leiding van hoogleraar Genetica Cisca Wijmenga, publiceren hun bevindingen in Nature Genetics.
Veertig coeliakie-plekken

De UMCG-onderzoekers vergeleken, samen met collega's uit onder andere Groot-Brittannië, Italië en Finland, het DNA van tienduizend coeliakie-patiënten met dat van een controlegroep van vijftienduizend personen. Voor iedere persoon keken ze op een half miljoen plaatsen op het DNA, waarvan bekend is dat de genetische informatie per persoon daar verschilt (zogenoemde single nucleotide polymorphisms, SNP's). Ze vonden veertig gebieden waar genetische variaties het risico op het krijgen van coeliakie vergroten.
Meer zekerheid

In een eerder onderzoek werden al veertien van deze 'coeliakie-plekken' op het DNA aangewezen. Nu analyseerden de onderzoekers meer dan vier keer zoveel DNA-monsters dan in de eerdere studie. Ook bekeken ze meer plaatsen op het genoom. 'In deze studie konden we meer gebieden identificeren en bovendien zijn de eerder gevonden plekken nu met nog meer zekerheid aan te wijzen als relevant voor coeliakie', aldus dr. Lude Franke van de afdeling Genetica van het UMCG.
Selectie van T-cellen

In de aangewezen gebieden liggen ook genen die selectie van T-cellen in de thymus (of zwezerik) aansturen (ETS1, RUNX3, THEMIS en TNFRSF14). Een van de taken van de zwezerik is 'verkeerde' T-cellen te vernietigen. Bij een auto-immuunziekte als coeliakie veroorzaken juist deze verkeerde T-cellen het leed, door een afweerreactie tegen het eigen lichaam in gang te zetten. 'Dat de zwezerik een rol speelde was wel te vermoeden', aldus Franke. 'Maar in deze studie is het voor het eerst aangetoond.'
Unieke set monsters

Om erachter te komen hoe ieder van de veertig aangewezen plekken bijdragen aan het ontstaan van coeliakie, keken de onderzoekers verder dan het DNA om te zien welke biologische processen verstoord raken. Ze brachten de hoeveelheid RNA op die plaatsen in kaart, de genexpressie. Prof. dr. Cisca Wijmenga: 'De genexpressie is nog nooit op deze schaal bekeken. We hebben een unieke set van ongeveer 1800 RNA-monsters van mensen van wie we ook het DNA hebben.' De onderzoekers concludeerden dat variatie in twintig van de veertig gebieden duidelijk invloed heeft op de genexpressie. 'Daar zet de variant dus iets in gang', legt Franke uit.
Aanknopingspunten

De conclusies van het onderzoek zijn een belangrijke stap om het ontstaan van coeliakie te begrijpen, meent Franke. 'Men kan beter ingrijpen, als men begrijpt hoe een genetische variatie processen in het lichaam verandert en hoe dat weer leidt tot de ontwikkeling van een ziekte', aldus de onderzoeker. 'Onze conclusies bieden ontzettend veel aanknopingspunten voor verder onderzoek.'

Bron: Universitair Medisch Centrum Groningen
Onze enige beperkingen zijn die welke wij zelf bedenken, of die we anderen toestaan voor ons te bedenken

Gebruikersavatar
suus
Webmaster&ledenadmin
Webmaster&ledenadmin
Berichten: 6644
Lid geworden op: zo 25 dec 2005, 17:05
Soort stoma of techniek: omgeving van
Welke relatie heb je tot de stomadrager?: Mijn zus heeft een stoma
Locatie: Zuid Holland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 35
Contacteer:

Re: lactose intolerantie

Berichtdoor suus » ma 29 mar 2010, 22:29

Hee ik zie dat minus l nieuwe producten heeft!! vruchtenyoghurt, roomkaas, goudsekaas en slagroom in spuitbus! Hmmmmm

Ow het zou zo mooi zijn als er hier een jumbo in de buurt kwam --notworthy-
Problemen, suggesties of vragen mbt het forum? suus@stomaatje.nl

Gebruikersavatar
Jellebelleke
Enthousiast Stomaatje
Enthousiast Stomaatje
Berichten: 1040
Lid geworden op: di 7 apr 2009, 10:07
Soort stoma of techniek: omgeving van
Welke relatie heb je tot de stomadrager?: Ik ben de moeder van een meisje dat 6 week een stoma moest hebben
Wat is de oorzaak/aandoening waardoor je een stoma hebt/krijgt: Ze kreeg na een blindedarmonsteking een ileus,waardoor er 50cm dunne darm is verwijderd
Stoma (opgeheven) sinds: 08 mei 2009
Ziekenhuis: Scheper Ziekenhuis Emmen
Locatie: Drenthe
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 46

Re: probiotica

Berichtdoor Jellebelleke » ma 11 okt 2010, 20:53

Lactose-intolerantie

Het European Food Safety Authority (EFSA) heeft op verzoek van de Europese commissie een “scientific opinion” gepubliceerd over lactose-intolerantie.

Lactose is een melksuiker die in de darmen word afgebroken door het enzym lactase. Mensen met lactose-intolerantie hebben een te lage lactase-activiteit waardoor de lactose in de dikke darm terecht komt. Dit klan klachten geven zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en/of diarree.

De hoeveelheid lactose die mensen met lactose-intolerantie nog kunnen verdragen, varieert enorm. Daarom concludeert de EFSA dat er geen aan te bevelen hoeveelheid lactose op te stellen is.

Sommige mensen met lactose-intolerantie krijgen al klachten na inname van minder dan 6 gram lactose. Dit is dus al bij minder dan een halve beker melk. Een eenmalige dosis van 12 gram lactose, ongeveer 1 beker melk, wordt door de meeste mensen goed verdragen, terwijl een dosis van 24 gram vaak tot symptomen leidt. Het lijkt erop dat veel patiënten 20 tot 24 gram lactose per dag kunnen verdragen, mits ze de inname verspreiden over de dag en consumeren met andere voedingsmiddelen. Zure melkproducten worden over het algemeen beter verdragen.

bron: EFSA
Groetjes Jolanda

Gebruikersavatar
eliene
De oprichtster
De oprichtster
Berichten: 18646
Lid geworden op: zo 1 jan 2006, 19:35
Soort stoma of techniek: ileostoma (6de en inmiddels links)
Stoma (opgeheven) sinds: 08 mar 2004
Ziekenhuis: Nieuwegein/Amersfoort
Locatie: Zuid-Holland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 39
Contacteer:

Re: gluten ea allergieën

Berichtdoor eliene » di 22 mar 2011, 18:10

Duidelijke etikettering voedselallergie binnen handbereik


Fabrikanten van voedsel kunnen veel duidelijker dan nu op hun etiketten aangeven of hun producten wel of geen gevaar vormen voor allergiepatiënten. Driehonderdduizend mensen met allergieën in Nederland moeten het nu doen met vage zinnen zoals: ‘Kan sporen van noten bevatten’, of ‘in de fabriek waar dit product gemaakt wordt is ook melk aanwezig.’

Fabrikanten van voedingsmiddelen gebruiken nu vage termen omdat ze aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schade. Ook al gaat het om minuscule sporen van allergenen die niet tot de ingrediënten van een product horen maar er door verontreinigingen tijdens de productie wel in kunnen raken. ‘Als de fabrikant kan schatten hoeveel van een allergeen onbedoeld in een product kan komen, kunnen wij het risico bepalen dat allergiepatiënten er ziek van worden’, zegt Geert Houben, programmaleider voedselveiligheid van TNO.

Zekerheid
Wetenschappers hebben over de belangrijkste allergene stoffen voldoende informatie om voor de 95 tot 99 procent van de patiënten te zeggen of ze van een bepaalde hoeveelheid ziek zullen worden. ‘En bij die 1 tot 5 procent van de mensen die wél reageren op een allergene stof zal het meestal een milde reactie betreffen’, aldus Houben.

Papierwinkel
Houben merkte dat de nieuwe, verbeterde etikettering in Australië al bijna geregeld is. ‘TNO is betrokken bij wetenschappelijk advies in Australië. Je merkt dat er daar bij industrie, winkeliers en regering een sterk besef is van een gezamenlijk probleem dat gezamenlijk opgelost kan worden. Ik verwacht dat het proces in Europa nog wel twee jaar gaat duren. Binnen die tijd zou het moeten kunnen.’

Redactie Nieuwslicht
Onze enige beperkingen zijn die welke wij zelf bedenken, of die we anderen toestaan voor ons te bedenken

Gebruikersavatar
Purple
Verslaafd Stomaatje
Verslaafd Stomaatje
Berichten: 4246
Lid geworden op: zo 3 mei 2009, 12:53
Soort stoma of techniek: ileostoma
Welke relatie heb je tot de stomadrager?: ik heb er zelf een...
Wat is de oorzaak/aandoening waardoor je een stoma hebt/krijgt: ziekte van Crohn
Stoma (opgeheven) sinds: 14 apr 2009
Ziekenhuis: Gelderse vallei, Ede
Stomaverpleegkundige: Ellen van Manen
Locatie: Gelderland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 32
Contacteer:

Re: gluten-allergie (coeliakie)

Berichtdoor Purple » za 23 jul 2011, 16:29

Glutentest helpt coeliakie opsporen

Onlangs hebben de De Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging de digitale glutentest gelanceerd. Op http://www.deglutentest.nl kunnen mensen aan de hand van een korte digitale vragenlijst testen of hun klachten kunnen wijzen op coeliakie.

Via de huisarts (bloedtest) en een specialist (darmonderzoek) kan de diagnose worden bevestigd. De MLDS en de NCV roepen iedereen op om de glutentest in te vullen. De test bestaat uit slechts 4 vragen, het invullen duurt maximaal 3 minuten. Door de lancering van de test verwachten de organisaties dat meer mensen gediagnosticeerd worden. Inmiddels hebben bijna 10.000 mensen de test op http://www.deglutentest.nl ingevuld.

In Nederland lijden naar schatting 160.000 mensen aan coeliakie (spreek uit: seuliakíé), slechts 25.000 mensen weten het. Mensen met coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. De dunne darm raakt beschadigd door het contact met de gluten. Op den duur kunnen voedingsstoffen minder goed opgenomen worden en ontstaan allerlei klachten in het lichaam, zoals aanhoudende diarree, verstopping, overgeven, opgezette buik, bloedarmoede, vermoeidheid of gewichtsverlies.

Bron: ziekenhuis.nl
Never give up on something that you can't go a day without thinking about

Gebruikersavatar
Purple
Verslaafd Stomaatje
Verslaafd Stomaatje
Berichten: 4246
Lid geworden op: zo 3 mei 2009, 12:53
Soort stoma of techniek: ileostoma
Welke relatie heb je tot de stomadrager?: ik heb er zelf een...
Wat is de oorzaak/aandoening waardoor je een stoma hebt/krijgt: ziekte van Crohn
Stoma (opgeheven) sinds: 14 apr 2009
Ziekenhuis: Gelderse vallei, Ede
Stomaverpleegkundige: Ellen van Manen
Locatie: Gelderland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 32
Contacteer:

Re: gluten-allergie (coeliakie)

Berichtdoor Purple » zo 26 aug 2012, 13:41

Nieuw onderzoek naar snelle opsporing gluten

De Stichting Dienst Landbouwkundig Onderzoek PRI & RIKILT (onderdelen van Wageningen UR), Future Diagnostics (Wijchen), Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen), EPOS (Nijkerk), Cela Vita (Wezep), Allergenen Consultancy (Scherpenzeel), Nederlandse Coeliakie Vereniging (Nijkerk) en R Biopharm AG (Zaandijk) ontwikkelen een patiëntvriendelijke test om glutenintolerantie vast te stellen. Glutenintolerantie is de meest voorkomende voedselintolerantie. Tot nu toe kan glutenintolerantie bij patiënten alleen met zekerheid via een darmbiopt worden vastgesteld. De nieuwe test zal een bloed-, speeksel-, of urinetest zijn, die makkelijk en pijnloos uitgevoerd kan worden. Ook wordt er een nieuwe test voor fabrikanten ontwikkeld om gluten op te sporen. De bestaande voedingstesten kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen toxische en niet-toxische gluten en alleen toxische gluten kunnen ziekte veroorzaken.

Bron: glutenvrij.nl
Never give up on something that you can't go a day without thinking about

Gebruikersavatar
Jordy
Actief Stomaatje
Actief Stomaatje
Berichten: 821
Lid geworden op: zo 24 jun 2007, 2:12
Soort stoma of techniek: malonestoma en Ileostoma
Welke relatie heb je tot de stomadrager?: benn ik zelf gelukkig
Wat is de oorzaak/aandoening waardoor je een stoma hebt/krijgt: darmmobiliteits problemen waardoor er darmfalen is ontstaan. Daardoor heb ik een PEGJ sonde om voeding te krijgen omdat ik niet veel meer kan eten. En om een deel van de Darmfalen tegen te gaan heb ik nu een Ileostoma gekregen.
Stoma (opgeheven) sinds: 15 okt 2012
Ziekenhuis: VU en Kennemer gasthuis
Stomaverpleegkundige: Wie er beschikbaar is!
Locatie: Noord-Holland
Geslacht: Man
Leeftijd: 30
Contacteer:

Re: nieuws mbt voeding

Berichtdoor Jordy » di 29 jan 2013, 14:13

Dioxine-receptor kan voedselallergie onderdrukken

UTRECHT – Een voedselallergie kan effectief worden onderdrukt door de aryl hydrocarbon receptor (AhR) te activeren met een minieme (niet-giftige) hoeveelheid dioxine.

Dat blijkt uit onderzoek van Veronica Schulz (diergeneeskunde) waarop zij op 14 februari aan de Universiteit Utrecht hoopt te promoveren.

De aryl hydrocarbon receptor AhR (die ook bekend staat als dioxine-receptor) is een eiwit dat een belangrijke rol speelt in het ontgiften van veel stoffen, maar ook in het functioneren van het immuunsysteem.

Antistoffen
Bij mensen met een voedselallergie reageert het immuunsysteem op ongevaarlijke eiwitten in onze voeding en maakt daar antistoffen tegen. Dit leidt tot een ongewenste allergische reactie, variërend van jeuk en uitslag tot een shock met mogelijk dodelijke afloop.

Het vermijden van het betreffende eiwit en de bestrijding van de symptomen zijn momenteel de enige remedies voor mensen met een voedselallergie.

Schulz onderzocht of een voedselallergie kan worden voorkomen en genezen door de AhR te activeren met bepaalde stoffen, waaronder dioxine.

Binden dioxine aan AhR
Zij ontdekte dat het binden van een minieme, niet-toxische hoeveelheid dioxine aan de AhR, leidt tot activatie van die AhR en inderdaad tot onderdrukking van het ontstaan van voedselallergie.

Dit komt omdat AhR-activatie de werking van verscheidene cellen van het immuunsysteem beïnvloedt die een rol spelen in het onderdrukken van voedselallergie.

Niet elke stof
Overigens blijkt niet elke stof die aan de AhR kan binden geschikt is om het ontstaan van voedselallergie te onderdrukken. Veel stoffen worden namelijk te snel afgebroken door het lichaam, waardoor er niet voldoende AhR-activatie kan plaatsvinden.

De resultaten van het promotieonderzoek van Schulz kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van preventiemethoden en therapieën voor voedselallergieën.

Verbeteren therapie
Te denken valt aan het verbeteren van een specifieke therapie voor voedselallergie (immunotherapie) via AhR-activatie, stelt ze. Voorwaarde is dan wel dat het risico op ongewenste bijwerkingen (door giftige hoeveelheden) beperkt wordt.

Toekomstig onderzoek zal volgens haar moeten uitwijzen welke stoffen hier het meest geschikt voor zijn.

Bron: evmi
Take a deep breath. It calms the mind..

P@triez
Vers Stomaatje
Vers Stomaatje
Berichten: 3
Lid geworden op: do 3 okt 2013, 19:01
Soort stoma of techniek: ileostoma
Wat is de oorzaak/aandoening waardoor je een stoma hebt/krijgt: colitus ulcerosa
Geslacht: Niet opgegeven

Coeliakie en ileostoma??

Berichtdoor P@triez » wo 13 nov 2013, 15:03

Hoi,

Al 7 jaar heb ik een glutenvrij dieet. Geen probleem hoor maar dan sinds kort in combinatie met een ileostoma. Ik probeer eigenlijk alles wat ik mag te eten. Ben aan het bekijken wat nu goed valt en wat niet. Soms vraag ik me af of ik nu echt alles binnenkrijg wat nodig is. Zijn er meer mensen hier met coeliakie en ileostoma.

Groetjes P@triez

Gebruikersavatar
Purple
Verslaafd Stomaatje
Verslaafd Stomaatje
Berichten: 4246
Lid geworden op: zo 3 mei 2009, 12:53
Soort stoma of techniek: ileostoma
Welke relatie heb je tot de stomadrager?: ik heb er zelf een...
Wat is de oorzaak/aandoening waardoor je een stoma hebt/krijgt: ziekte van Crohn
Stoma (opgeheven) sinds: 14 apr 2009
Ziekenhuis: Gelderse vallei, Ede
Stomaverpleegkundige: Ellen van Manen
Locatie: Gelderland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 32
Contacteer:

Re: Coeliakie en ileostoma??

Berichtdoor Purple » wo 27 nov 2013, 13:22

Hallo P@triez,

Zelf geen ervaring met coeliakie maar de combinatie CU en coeliakie hoor je wel vaker. Als je twijfels hebt zou altijd een diëtiste je kunnen adviseren met voeding. Ze kunnen bepaalde stoffen ook in je bloed bekijken of je tekorten ontwikkelt. Hoop dat er nog een lotgenootje reageert!

Groetjes Purple %whoe*
Never give up on something that you can't go a day without thinking about

Gebruikersavatar
juttertje
Enthousiast Stomaatje
Enthousiast Stomaatje
Berichten: 1038
Lid geworden op: zo 22 jul 2012, 15:13
Soort stoma of techniek: colostoma
Wat is de oorzaak/aandoening waardoor je een stoma hebt/krijgt: recidive anale prolaps, endeldarm geen elasticiteit en gevoel meer, kringspier geen spanning meer en uitgerekt. Incontinentie. Verzakte darm drukt op blaas.
Stoma (opgeheven) sinds: 01 okt 2012
Ziekenhuis: Vu Amsterdam,Gemini Den Helder
Stomaverpleegkundige: Aida, Gemeni Ziekenhuis
Locatie: Noord Holland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 67

Re: gluten ea allergieën

Berichtdoor juttertje » do 31 jul 2014, 12:03

Hallo Stomaatjes!

Heeft iemand ervaring met de Voedselzandloper van Dr Kris Verburgh? O-+
Je weet pas hoe sterk je bent
als sterk zijn de enige keuze is die je hebt.


Terug naar “Voeding”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron

Login