stomaforum.nl

Advertentie stomahuidcheck.nl
stomahuidcheck

medicijnen in het buitenland

Moderators: eliene, suus, Chiara, Purple

iris
Geslacht: Niet opgegeven

medicijnen in het buitenland

Berichtdoor iris » di 6 jul 2010, 7:16

Medicijnen mee op reis buiten Europa

In ons vorige artikel schreven we over het meenemen van medicijnen op reis binnen Europa. Voor reizigers die geneesmiddelen mee willen brengen buiten Europa gelden andere (meestal strengere) regels.

Toestemming ambassade of consulaat
Voor landen buiten Europa of buiten het Schengengebied heb je toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van het betreffende land in Nederland om bepaalde voorgeschreven medicijnen mee te nemen. Om deze toestemming te verkrijgen heb je in ieder geval een ondertekende verklaring van je arts nodig. De verklaring van de arts moet in het Engels worden opgesteld en gelegaliseerd worden door het CIBG (de uitvoerorganisatie van het ministerie van VWS).

Nederlandse Antillen en Aruba
Voor reizen naar de Nederlandse Antillen en Aruba is het niet nodig om toestemming te vragen bij de ambassade of het consulaat. Voor deze landen moet je zelf de verklaring van je arts naar de Inspecteur der Geneesmiddelen van het betreffende land per fax sturen. Het kan enkele weken duren voordat je van de Inspecteur der Geneesmiddelen toestemming krijgt om de medicijnen mee te brengen. Regel dit daarom ruim op tijd.

Europees Medisch Paspoort
Ook voor vakantiebestemmingen buiten Europa is het aan te raden een medisch paspoort aan te vragen bij de apotheek. Hierin staat in het Engels beschreven welke medicijnen je gebruikt, waarvoor en de hoeveelheid. Een arts ter plekke heeft op deze manier een duidelijk inzicht in jouw medische situatie.

Werking medicijnen buitenland
In sommige gevallen kunnen medicijnen in het buitenland een andere werking hebben door bijvoorbeeld het temperatuurverschil. Zo kunnen medicijnen ook minder lang houdbaar zijn op zonnige bestemmingen. Informeer bij je arts naar de werking van jouw medicijnen in het betreffende vakantieland.

Reisverzekering en medicijnen
Ook voor medicijnen buiten het Schengengebied gaat de reisverzekeraar er vanuit dat je voldoende meeneemt. Wanneer je medicijnen in het buitenland nodig hebt voor een al bestaande aandoening worden deze niet vergoed, tenzij de medicatie verloren is gegaan door een onvoorziene gebeurtenis.

Alarmcentrale van de reisverzekeraar
Mochten er in het buitenland problemen ontstaan, dan kun je altijd contact opnemen met de reisverzekeraar. De hulpverleners van de alarmcentrale zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen bij een ziekenhuisopname, maar ook als je de bijsluiter van een medicijn niet kunt lezen omdat je de taal niet beheerst.

bron: reisverzekeringsblog

iris
Geslacht: Niet opgegeven

Re: medicijnen in het buitenland

Berichtdoor iris » wo 4 aug 2010, 5:58

Bijsluiters mee op vakantie met iPhone-app Zelfzorg

Als geneesmiddelen in losse strips zonder de verpakking worden meegenomen op vakantie, ontbreekt in die gevallen de bijsluiter. Met behulp van de Zelfzorg-app voor de iPhone of de mobiele website van Zelfzorg.nl kan iedereen voortaan overal eenvoudig de bijsluiter van receptvrije geneesmiddelen opzoeken en lezen. En als men in vakantielanden zelfzorggeneesmiddelen aanschaft, is de bijbehorende Spaanse of Griekse bijsluiter voor velen lastig te begrijpen. Met behulp van de Zelfzorg-app of Zelfzorg.nl kan de bijsluiter van een vergelijkbaar Nederlands geneesmiddel worden opgezocht. Zelfzorg.nl biedt een overzicht van meer dan 750 bekende Nederlandse zelfzorg(genees)middelen inclusief de originele bijsluiter en een schat aan informatie over veelvoorkomende gezondheidsklachten, van aambeien tot zwemmerseczeem.

Bijsluiters worden vaak thuis gelaten
De informatie die de bijsluiter biedt, is van groot belang. Zeker voor zelfzorggeneesmiddelen omdat deze zonder tussenkomst van een arts door de consument zelf worden toegepast. De informatie op de verpakking en in de bijsluiter geven de informatie die voor een veilig en effectief gebruik nodig is.
Op vakantie komt het echter wel voor dat alleen de strips met geneesmiddelen worden meegenomen terwijl de verpakking en de bijsluiter thuis blijven liggen. Als het nodig blijkt om het middel te gebruiken kan dit leiden tot allerlei vragen over de geschiktheid van het middel en het gebruik, of de bijwerkingen. In die gevallen kan iedereen met een iPhone of andere smartphone de bijsluiter eenvoudig opvragen via de Zelfzorg-app of de mobiele website van Zelfzorg.nl.

Consument geeft op vakantie voorkeur aan zelfzorggeneesmiddelen
Bij gezondheidsproblemen op vakantie wordt meestal een bezoek gebracht aan de lokale apotheker. Een doktersbezoek stellen de meeste mensen liever uit tot thuis. Het lezen van een bijsluiter in een lokale taal, bijvoorbeeld Turks, lukt slechts weinig mensen. Dan is het verstandig en veilig om de bijsluiter van een vergelijkbaar product in het Nederlands te kunnen opzoeken, of bijvoorbeeld informatie op te zoeken over de werkzame stof die in het geneesmiddel voorkomt. De bijsluiters van Nederlandse A-merk zelfzorggeneesmiddelen, die overigens ook vaak internationaal worden verkocht, zijn via de Zelfzorg-app en Zelfzorg.nl overal ter wereld beschikbaar.

Onderdeel van Zelfzorg.nl
De Zelfzorg-app en de mobiele website zijn onderdeel van Zelfzorg.nl, de website voor consumenten over gezondheid en zelfzorgproducten. De website helpt consumenten om een verantwoorde keuze te maken uit de vele zelfzorgproducten en geeft bovendien veel informatie over allerlei ziektes en andere ongemakken. Ook vindt u er tips voor een goeduitgeruste reisapotheek.

bron: zelfzorg

Gebruikersavatar
Purple
Verslaafd Stomaatje
Verslaafd Stomaatje
Berichten: 4246
Lid geworden op: zo 3 mei 2009, 12:53
Soort stoma of techniek: ileostoma
Welke relatie heb je tot de stomadrager?: ik heb er zelf een...
Wat is de oorzaak/aandoening waardoor je een stoma hebt/krijgt: ziekte van Crohn
Stoma (opgeheven) sinds: 14 apr 2009
Ziekenhuis: Gelderse vallei, Ede
Stomaverpleegkundige: Ellen van Manen
Locatie: Gelderland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 31
Contacteer:

Re: medicijnen in het buitenland

Berichtdoor Purple » za 26 mei 2012, 14:15

Op vakantie en medicijnen mee?

Voor Opiumwetmedicijnen heeft u in het buitenland een officiële verklaring nodig!
Gaat u op vakantie en gebruikt u of uw kind medicijnen? Lees dan dit bericht. Bepaalde medicijnen, zoals slaapmiddelen, pijnstillers en ADHD-middelen, vallen onder de Opiumwet. Om dergelijke medicijnen naar het buitenland te vervoeren heeft u een officiële verklaring nodig. Zonder die verklaring kunt u tijdens uw vakantie problemen krijgen met douane of politie. De aanvraag-procedure kan enkele weken duren. Wacht dus niet te lang, maar vraag tijdig de officiële verklaring aan!

Opiumwetmedicijnen
In veel medicijnen zitten Opiumwetmiddelen. Deze stoffen hebben een bewustzijnsverlagend, bewustzijnsverruimend, stimulerend of hallucinerend effect. Onder de Opiumwet vallen o.a. slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-middelen en medicinale cannabis. Op het bezitten en gebruiken van Opiumwetmiddelen staan in veel landen hoge straffen. Heeft u tijdens de vakantie een medicijn bij u dat Opiumwetmiddelen bevat, zorg dan dat u de juiste papieren meeneemt.

Officiële verklaring aanvragen
Lijsten van Opiumwetmedicijnen en informatie over het aanvragen van de officiële verklaring vindt u op de website van Farmatec. Farmatec is een instantie die valt onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Niet alleen voor exotische bestemmingen is een officiële verklaring vereist. Ook voor landen dichter bij huis is dat het geval. Zo heeft u voor Schengenlanden een zgn. Schengenverklaring nodig. LET OP: De aanvraagprocedure kan enkele weken duren.

Vragen over medicijngebruik op reis? Vraag uw apotheker!
Twijfelt u of uw medicijn onder de Opiumwet valt of heeft u andere vragen over uw medicijngebruik tijdens de vakantie? U kunt in de apotheek terecht voor deskundig advies. Nuttige informatie vindt u ook op Apotheek.nl, de website van alle apothekers van Nederland.

Bron: KNMP
Never give up on something that you can't go a day without thinking about


Terug naar “Medicatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

Login