stomaforum.nl

Kinderen en medicijnen

Moderators: eliene, suus, Chiara, Purple

Gebruikersavatar
eliene
De oprichtster
De oprichtster
Berichten: 18646
Lid geworden op: zo 1 jan 2006, 19:35
Soort stoma of techniek: ileostoma (6de en inmiddels links)
Stoma (opgeheven) sinds: 08 mar 2004
Ziekenhuis: Nieuwegein/Amersfoort
Locatie: Zuid-Holland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 38
Contacteer:

nieuws mbt medicijnen

Berichtdoor eliene » do 17 apr 2008, 14:45

Eerste landelijk handboek geneesmiddelen bij kinderen
Op maandag 31 maart publiceerde het Nederlands Kenniscentrum voor Farmacotherapie bij Kinderen (NKFK) het eerste landelijke formularium voor geneesmiddelen bij kinderen. Een dergelijk openbaar toegankelijk handboek voor geneesmiddelengebruik bij kinderen bestond nog niet. Het NKFK hoopt hiermee de kwaliteit en veiligheid van het geneesmiddelengebruik bij kinderen te verbeteren. Het kinderformularium is voor iedereen toegankelijk via internet.


Het NKFK heeft bestaande versnipperde informatie over geneesmiddelgebruik bij kinderen samengevoegd in het nieuwe kinderformularium. In het kinderformularium zijn de meest gangbare geneesmiddelen voor kinderen opgenomen en voorzien van een dosis-advies en - indien beschikbaar - van aanvullende pediatrische informatie over bijwerkingen en aanwijzingen voor gebruik bij kinderen. Daarnaast is in het kinderformularium informatie opgenomen over de registratiestatus van een geneesmiddel voor kinderen, zodat artsen zich bewust zijn van het zogenaamde ‘off label’ voorschrijven en ouders en kinderen daarover beter kunnen informeren.


Veel geneesmiddelen die aan kinderen worden voorgeschreven, zijn niet geregistreerd voor gebruik door kinderen. Die geneesmiddelen worden dan ‘off label’ voorgeschreven. Veel artsen zijn zich daar echter niet van bewust omdat de exacte registratiestatus van een geneesmiddel niet bekend is. Het NKFK hoopt met het toevoegen van informatie over de registratiestatus van een geneesmiddel voor kinderen de bewustwording rond off-label voorschrijven te vergroten en de zodoende informatie-voorziening aan kind en ouders te verbeteren.


De nieuwe geneesmiddelenwet stelt dat off-label voorschrijven alleen is toegestaan, wanneer het off-label voorschrift is opgenomen in richtlijnen van de beroepsgroep, of wanneer er voorafgaand overleg heeft plaats gevonden tussen de voorschrijvend arts en een apotheker. Omdat off-label binnen de kindergeneeskunde op grote schaal voorkomt, veroorzaakt dit verplichte overleg een onwerkbare situatie voor arts en apotheker. Het kinderformularium zal door de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) erkend worden als richtlijn voor het toedienen van medicijnen aan kinderen. Deze erkenning is van groot belang om een werkbare situatie voor voorschrijver en apotheker te handhaven.


Het kinderformularium wordt als dynamisch document beschouwd (wordt regelmatig geactualiseerd) en voorzien van evidence-based informatie over geneesmiddelengebruik. Er is een PDA versie in de maak. Het NKFK is gesubsidieerd door het ministerie van VWS.

bron: zorgkrant
Onze enige beperkingen zijn die welke wij zelf bedenken, of die we anderen toestaan voor ons te bedenken

Judith
Geslacht: Niet opgegeven

Berichtdoor Judith » di 22 jul 2008, 19:50

SMS herinnert tieners aan medicijnen

Artsen van het kinderziekenhuis in de Amerikaanse stad Cincinnati hebben een proef gestart met het sturen van herinnerings-smsjes aan tieners met een chronische aandoening. Ze hopen dat de pubers hierdoor hun medicijnen trouwer gaan slikken.

Therapietrouw bij tieners is een bekend probleem: kinderen die in de puberteit komen zetten zich af door hun medicijnen niet in te nemen. Daarnaast zijn ze extra gevoelig voor bijwerkingen zoals veranderingen in hun uiterlijk, een extra reden om die 'stomme pillen' dan maar niet te slikken. Onder niergetransplanteerden vormen tieners dan ook de leeftijdsgroep waarin de meeste afstotingen plaatsvinden.

Dr. Marva Moxey-Mims, kinderarts aan het National Institues of Health: 'Ouders willen hun kinderen op die leeftijd meer eigen verantwoordelijkheid geven, en dat is ook goed. Maar het is erg moeilijk om te zeggen: 'laat ze de gevolgen zelf maar ondervinden', als die gevolgen dodelijk kunnen zijn.'

In het kinderziekenhuis in Cincinnati hebben de artsen nu een proef gestart met smsjes. De jonge patiënten krijgen elke dag een berichtje met de vraag of ze hun medicijnen wel hebben ingenomen. Behalve getransplanteerde kinderen, doen ook diabetes- en astmapatiënten mee aan de test. De eerste resultaten zijn positief: de tieners blijken een aansporing via dit moderne communicatiemiddel veel beter te accepteren en op te volgen dan van hun 'zeurende ouders'.

Gepubliceerd: dinsdag 22-07-2008 Bron: The Associated Press

@marion@
Geslacht: Niet opgegeven

Berichtdoor @marion@ » di 22 jul 2008, 21:31

Volgens mij doen ze dit in nederland ook.
Er is reclame op televisie geweest dat een meisje (die reed paard) er aan herinnert wordt om medicijnen te nemen.

marion

Gebruikersavatar
eliene
De oprichtster
De oprichtster
Berichten: 18646
Lid geworden op: zo 1 jan 2006, 19:35
Soort stoma of techniek: ileostoma (6de en inmiddels links)
Stoma (opgeheven) sinds: 08 mar 2004
Ziekenhuis: Nieuwegein/Amersfoort
Locatie: Zuid-Holland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 38
Contacteer:

Berichtdoor eliene » do 24 jul 2008, 0:39

dat heb ik inderdaad eens gezien marion ((idea))
Onze enige beperkingen zijn die welke wij zelf bedenken, of die we anderen toestaan voor ons te bedenken

Judith
Geslacht: Niet opgegeven

Berichtdoor Judith » zo 7 sep 2008, 20:11

Medicijnen voor kinderen
zondag 7 september 2008

Ziekenhuizen beginnen een groot onderzoek naar medicijnen voor kinderen. Nu krijgen kinderen vaak dezelfde medicijnen als volwassenen maar dan een beetje minder. Maar die medicijnen zijn niet altijd goed voor kinderen.

Zieke kinderen worden soms zieker omdat ze medicijnen krijgen die alleen volwassenen helpen, maar kinderen niet. Daarom start er nu een groot onderzoek van Nederlandse ziekenhuizen. Het gaat meestal om medicijnen voor kinderen die erg ziek zijn. Bijvoorbeeld voor kinderen die kanker hebben of geopereerd zijn.

Onderzoekers willen er door het onderzoek achter komen welke medicijnen wel en niet goed zijn voor zieke kinderen. Tot nu toe is zo'n medicijnenonderzoek bijna alleen maar bij volwassenen gedaan. Met het uitslag van het onderzoek hopen dokters dat kinderen nu alleen nog maar beter worden van medicijnen en niet zieker.

Bron: jeugdjournaal

@marion@
Geslacht: Niet opgegeven

Berichtdoor @marion@ » zo 7 sep 2008, 20:45

Het was vanavond ook in het nieuws.
Raar toch dat het nu pas onderzocht wordt?
Al jaren wordt er gegeven maar weet men niet wat het effect is.

marion

Gebruikersavatar
eliene
De oprichtster
De oprichtster
Berichten: 18646
Lid geworden op: zo 1 jan 2006, 19:35
Soort stoma of techniek: ileostoma (6de en inmiddels links)
Stoma (opgeheven) sinds: 08 mar 2004
Ziekenhuis: Nieuwegein/Amersfoort
Locatie: Zuid-Holland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 38
Contacteer:

Berichtdoor eliene » di 3 feb 2009, 10:58

Nieuw netwerk voor onderzoek naar kindermedicijnen


BRUSSEL - Tot nu toe worden kindergeneesmiddelen in ons land relatief weinig getest.
'Kinderen hebben ook recht op de beste medicijnen', vindt José Ramet, diensthoofd van de dienst pediatrie in het UZ Antwerpen en het ZNA Koningin Paola-kinderziekenhuis. Hij is de coördinator van een nieuw netwerk, dat op vraag van de Europese Unie het onderzoek in diverse Belgische ziekenhuizen naar de effecten van geneesmiddelengebruik bij kinderen zal bundelen. Ook zal het bemiddelen bij de rekrutering van proefpersoontjes en zorgen voor de begeleiding van onderzoekers en voor kennisuitwisseling.

Beter onderzoek is volgens Ramet hard nodig. De meeste medicijnen zijn namelijk alleen goedgekeurd voor toediening aan volwassenen. 'Maar vaak kan een ziek kind er ook baat bij hebben, alleen weten kinderartsen dan niet precies wat de genezende dosis is en welke nevenverschijnselen ze kunnen verwachten.'

Een kinderlichaam is immers nog volop in ontwikkeling: er is maar weinig geweten over de werking van organen bij pasgeborenen, zuigelingen, schoolkinderen en adolescenten. Artsen weten daardoor niet precies hoe een kinderlichaam op medicijnen reageert. Het bepalen van de juiste hoeveelheid, meestal op basis van lichaamsgewicht, blijft daardoor 'nattevingerwerk'. Een simpele rekensom zoals 'iemand van 80 kilo geven we 20 milligram dus delen we die hoeveelheid voor een kind van tien kilo door acht', is veel te kort door de bocht. Een kind krijgt dan misschien een te lage of net een te hoge dosering.

Lange tijd toonde de farmaceutische industrie weinig interesse voor geneesmiddelenonderzoek bij kinderen. Het ging om een kleine doelgroep, waarvan weinig winst viel te verwachten. De Europese Unie, die al langer pleit voor beter onderzoek van kindergeneesmiddelen, heeft daarom een wortel voor de neus van de farmabedrijven gehangen: wie investeert in klinisch onderzoek naar kindermedicijnen, mag rekenen op patentverlenging: een verlengd recht op alleenverkoop.

Het Belgische netwerk, dat ingebed zal worden in een Europees netwerk, omvat de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde, het federaal geneesmiddelenagentschap (FAGG) en de farmaceutische industrie. (hvde)

bron: de standaard online
Onze enige beperkingen zijn die welke wij zelf bedenken, of die we anderen toestaan voor ons te bedenken

Gebruikersavatar
lidy
Bestuur
Bestuur
Berichten: 6927
Lid geworden op: vr 1 sep 2006, 11:46
Soort stoma of techniek: omgeving van
Welke relatie heb je tot de stomadrager?: moeder van ileodochter
Wat is de oorzaak/aandoening waardoor je een stoma hebt/krijgt: onbekend
Locatie: Zuid Holland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 59
Contacteer:

Berichtdoor lidy » zo 1 mar 2009, 23:04

Geef je kinderen geen middeltjes tegen verkoudheid

De tijd van gesnotter en verkoudheden is (hopelijk) bijna voorbij, Maar toch publiceren alle Britse kranten dit weekeinde een officiële waarschuwing: geef verkouden kinderen onder de twaalf jaar geen medicijnen meer als ze verkouden zijn. Ze helpen eigenlijk niet en kunnen zelfs heel gevaarlijk zijn. Een huis-tuin-en-keukenmiddeltje zoals citroensap met honing is even doeltreffend, aldus de Sunday Telegraph.

Anders reageren
De overheidsorganisatie die toezicht houdt op de geneesmiddelen, de MHRA, publiceerde een rapport waarin staat dat er "geen sterke bewijzen zijn voor de stelling dat de medicijnen tegen verkoudheid werken". "Jarenlang werd ervan uitgegaan dat we geneesmiddelen die gemaakt waren voor volwassenen in een zwakkere vorm konden toedienen aan kinderen", aldus een MHRA-woordvoerder, "maar nu weten we dat het lichaam van een kind anders reageert".

Vijf sterfgevallen
Zo anders dat die middelen neveneffecten kunnen veroorzaken als slapeloosheid, allergische reacties en hallucinaties. Er werden zelfs vijf sterfgevallen geregistreerd bij kinderen van minder dan twee jaar die een overdosis van deze middelen hadden gekregen. Om die redenen zullen op de verpakking van die geneesmiddelen voortaan waarschuwingen worden afgedrukt en krijgen apothekers het advies ze niet langer te verkopen aan kinderen jonger dan 6 jaar. (belga/odbs)
01/03/09 13u03

Bron:
http://hln.be/hln/nl/38/Je-Kinderen/art ... heid.dhtml

Gebruikersavatar
eliene
De oprichtster
De oprichtster
Berichten: 18646
Lid geworden op: zo 1 jan 2006, 19:35
Soort stoma of techniek: ileostoma (6de en inmiddels links)
Stoma (opgeheven) sinds: 08 mar 2004
Ziekenhuis: Nieuwegein/Amersfoort
Locatie: Zuid-Holland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 38
Contacteer:

Re: Kinderen en medicijnen

Berichtdoor eliene » za 25 sep 2010, 12:59

Miljoen voor onderzoek effect medicijnen op kinderen

ROTTERDAM - De afdeling Intensive Care-Kinderen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam krijgt een subsidie van 1 miljoen euro voor geneesmiddelenonderzoek bij kinderen.


Dat heeft het universitaire ziekenhuis maandag bekendgemaakt.

In Nederland wordt betrekkelijk weinig onderzoek gedaan naar het effect van medicijnen bij kinderen omdat daar zeer strenge regels bij komen kijken.

Het is echter wel van belang dat artsen meer inzicht krijgen in bijvoorbeeld mogelijke bijwerkingen en in de juiste dosering, aldus Dick Tibboel, hoofd van IC-Kinderen.
© ANP
Onze enige beperkingen zijn die welke wij zelf bedenken, of die we anderen toestaan voor ons te bedenken

Gebruikersavatar
Jellebelleke
Enthousiast Stomaatje
Enthousiast Stomaatje
Berichten: 1040
Lid geworden op: di 7 apr 2009, 10:07
Soort stoma of techniek: omgeving van
Welke relatie heb je tot de stomadrager?: Ik ben de moeder van een meisje dat 6 week een stoma moest hebben
Wat is de oorzaak/aandoening waardoor je een stoma hebt/krijgt: Ze kreeg na een blindedarmonsteking een ileus,waardoor er 50cm dunne darm is verwijderd
Stoma (opgeheven) sinds: 08 mei 2009
Ziekenhuis: Scheper Ziekenhuis Emmen
Locatie: Drenthe
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 45

Re: Nieuws mbt medicijnen algemeen

Berichtdoor Jellebelleke » za 30 okt 2010, 11:02

450 geneesmiddelen worden getest op kinderen

De (bio)farmaceutische researchindustrie test momenteel meer dan 450 bestaande medicijnen en kandidaat-medicijnen uit bij kinderen. Sinds 2007 verplicht de Europese Unie geneesmiddelenproducenten daartoe. Dat staat te lezen op de website van belangenvereniging Pharma.be, die een mededeling van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMEA) van begin oktober aanhaalt.

Sinds 2007 verplicht de Europese Unie farmaceutische bedrijven om elk bestaand of nieuw geneesmiddel dat ook voor kinderen kan worden gebruikt, vooraf pediatrisch te testen. De jonge doelgroep heeft immers andere lichaamsverhoudingen en een ander metabolisme. Bedrijven krijgen een patentverlenging van zes maanden aangeboden als het gebruik van een nieuw geneesmiddel wordt uitgebreid naar de kinderpopulatie.

Op 8 oktober communiceerde het EMEA dat ze de 1.000ste aanvraag voor het zogenaamde PIP (Paediatric Investigation Plan) had ontvangen. Intussen kregen 450 aanvragen een positieve beoordeling van het Europees pediatrisch comité en de onafhankelijke pediaters, en onderzoeken de labo's van de geneesmiddelenproducenten aan de hand van dat PIP de veiligheid, de doeltreffendheid en de kwaliteit van hun producten bij kinderen.

Tien procent van geneesmiddelen
"Ik schat ruwweg dat het gaat om zo'n 10 procent van de gebruikelijke geneesmiddelen. Maar uiteraard zullen de producten die het vaakst voor kinderen worden voorgeschreven, prioritair getest worden", aldus Leo Neels, directeur van Pharma.be.

Volgens Neels wijst dat cijfer op een uitdrukkelijk engagement van de farmaceutische sector en gebeuren de testen conform de principes van "informed consent".

Neels benadrukt dat tegelijkertijd observationele studies worden uitgevoerd. "Voor de geneesmiddelen die eerder al courant werden gebruikt, wordt op grootschalige manier op wetenschappelijk niveau aan datacollectie gedaan". (belga/vsv)

Bron: de morgen
Groetjes Jolanda

Gebruikersavatar
Purple
Verslaafd Stomaatje
Verslaafd Stomaatje
Berichten: 4246
Lid geworden op: zo 3 mei 2009, 12:53
Soort stoma of techniek: ileostoma
Welke relatie heb je tot de stomadrager?: ik heb er zelf een...
Wat is de oorzaak/aandoening waardoor je een stoma hebt/krijgt: ziekte van Crohn
Stoma (opgeheven) sinds: 14 apr 2009
Ziekenhuis: Gelderse vallei, Ede
Stomaverpleegkundige: Ellen van Manen
Locatie: Gelderland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 31
Contacteer:

Re: Kinderen en medicijnen

Berichtdoor Purple » do 25 nov 2010, 19:49

Twee derde jongeren gebruikt medicijnen

Steeds meer jongeren gebruiken steeds meer medicijnen. Tegelijkertijd is van veel geneesmiddelen niet duidelijk wat de risico's zijn voor kinderen.

Twee derde van alle jongeren onder de twintig jaar kreeg vorig jaar receptplichtige medicijnen voorgeschreven. Dat blijkt uit berekeningen van de Stichting Farmaceutische Kengetallen, op verzoek van deze krant. De stichting houdt van alle openbare apotheken de verwerkte recepten bij.

In 1999 schreven artsen 7,9 miljoen keer een geneesmiddel voor aan 20-minners, vorig jaar was dat aantal gestegen naar 9,3 miljoen. Meer medicijnen voor meer jongeren. Vergeleken met tien jaar eerder steeg het aantal gebruikers onder de twintig jaar met bijna 17 procent tot 2,7 miljoen in 2009.

Een risico daarbij is dat vaak onduidelijk is wat op de lange termijn de gevolgen zijn voor kinderen omdat veel middelen alleen getest zijn op volwassenen. Artsen stellen doseringen vaak vast op basis van praktijkervaringen. "We hebben er mee leren leven", zegt Matthijs de Hoog, kinderarts in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. "Maar de situatie moet veranderen. Bijwerkingen en effectiviteit moet je op basis van onderzoek vaststellen."

De Hoog lanceerde eerder met collega's het Nederlands Kinderformularium. Daarin worden per geneesmiddel alle ervaringen en onderzoeken gebundeld. De vraagbaak is niet alleen toegankelijk voor artsen, maar ook gratis voor ouders en andere belangstellenden.

Bron: bndestem.nl
Never give up on something that you can't go a day without thinking about

Gebruikersavatar
Jellebelleke
Enthousiast Stomaatje
Enthousiast Stomaatje
Berichten: 1040
Lid geworden op: di 7 apr 2009, 10:07
Soort stoma of techniek: omgeving van
Welke relatie heb je tot de stomadrager?: Ik ben de moeder van een meisje dat 6 week een stoma moest hebben
Wat is de oorzaak/aandoening waardoor je een stoma hebt/krijgt: Ze kreeg na een blindedarmonsteking een ileus,waardoor er 50cm dunne darm is verwijderd
Stoma (opgeheven) sinds: 08 mei 2009
Ziekenhuis: Scheper Ziekenhuis Emmen
Locatie: Drenthe
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 45

Re: Kinderen en medicijnen

Berichtdoor Jellebelleke » di 30 nov 2010, 8:35

Poppen kunnen kinderen helpen in ziekenhuis

ZOTTEGEM - De dienst Pediatrie van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Elisabeth in Zottegem kreeg 3.000 poppen van Kiwanis Oosterzele en Zottegem. De poppen zijn niet alleen speelgoed maar zijn ook nuttig voor de behandeling.
De poppen dienen om de jonge patiëntjes te verstrooien maar ook om ze te laten aanduiden waar ze pijn voelen of te tonen op welke plaats ze een operatie moeten ondergaan. 'Drie jaar geleden hebben we dat al een eerste keer gedaan', vertelt Willy De Roover van Kiwanis Egmont. 'Dit poppenproject is een wereldwijd initiatief van Kiwanis. In België hebben we 46 klinieken die aan dit project deelnemen. De 3.000 poppen zullen volstaan om de dienst Pediatrie drie jaar lang te bevoorraden. De poppen zijn aangekocht met de opbrengsten van activiteiten zoals ons jaarlijkse concert'.

De poppen zijn er dus niet echt om mee te spelen maar hebben een educatief doel. 'Ze zijn een middel om het onzekerheids- en onveiligheidsgevoel van kinderen op te vangen en om hen voor te bereiden op een doktersbezoek. De pop begeleidt de kinderen ook bij een hospitaalopname of tijdens het ziekteproces. Met de pop kan van alles gebeuren. Men kan ze hechten, opensnijden, prikken, inzwachtelen, in het gips leggen en opereren. De dokter legt dan met behulp van de pop uit wat er te gebeuren staat en hoe dat zal verlopen.'

Het ziekenhuis is bijzonder tevreden met de schenking. 'Het bewijst dat de serviceclubs oog hebben voor de zwakke medemens', zegt een dankbare algemeen directeur Herman De Vleeschauwer. 'We appreciëren dit ten volle en zijn ervan overtuigd dat elke pop grote vreugde zal brengen in de harten van de kinderen. Ze krijgen hier goede verzorging, maar bij momenten moeten ze toch hun mama en papa missen.'

Hoofdpediater Eliane Lagasse noemt de poppen nuttig en educatief en het brengt de kinderen verstrooiing. 'De opname in een ziekenhuis is voor het kind maar ook voor de ouders vaak een traumatische gebeurtenis. Daarom willen we zo kindvriendelijk mogelijk zijn, door er onder meer de inrichting van de afdelingen op af te stemmen. Dit poppenproject past zeker in dit kader. De kinderen hebben daar veel aan. Elk kindje dat hier wordt opgenomen, krijgt zo'n pop met bijbehorende stiften.'

Bron: Nieuwsblad
Groetjes Jolanda


Terug naar “Medicatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron

Login