stomaforum.nl

laxeermiddelen

Moderators: eliene, suus, Chiara, Purple

Gebruikersavatar
eliene
De oprichtster
De oprichtster
Berichten: 18646
Lid geworden op: zo 1 jan 2006, 19:35
Soort stoma of techniek: ileostoma (6de en inmiddels links)
Stoma (opgeheven) sinds: 08 mar 2004
Ziekenhuis: Nieuwegein/Amersfoort
Locatie: Zuid-Holland
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 38
Contacteer:

Berichtdoor eliene » za 25 okt 2008, 13:08

voor mijn stoma heb ik geloof ik zo'n beetje alles uit mogen proberen, metamucil had bij mij geen effect. sinds mijn stoma gebruikte ik voor mijn trage darmen al heel lang movicolon. doordat ik het laatste jaar veel last heb gehad van vernauwingen en ileussen, raadde de huisarts me juist aan lactulose te gebruiken. zeker ook door wat cees aangaf, dat je bij movicolon wel voldoende moet drinken anders kan het juist een averechts effect hebben. en dat werkt perfect bij mij, die lactulose! als het wat vastloopt door eten of bijv door spanning neem ik een klein beetje, en even later loopt het weer super.
Onze enige beperkingen zijn die welke wij zelf bedenken, of die we anderen toestaan voor ons te bedenken

Gebruikersavatar
Jellebelleke
Enthousiast Stomaatje
Enthousiast Stomaatje
Berichten: 1040
Lid geworden op: di 7 apr 2009, 10:07
Soort stoma of techniek: omgeving van
Welke relatie heb je tot de stomadrager?: Ik ben de moeder van een meisje dat 6 week een stoma moest hebben
Wat is de oorzaak/aandoening waardoor je een stoma hebt/krijgt: Ze kreeg na een blindedarmonsteking een ileus,waardoor er 50cm dunne darm is verwijderd
Stoma (opgeheven) sinds: 08 mei 2009
Ziekenhuis: Scheper Ziekenhuis Emmen
Locatie: Drenthe
Geslacht: Vrouw
Leeftijd: 45

Re: laxeermiddelen

Berichtdoor Jellebelleke » zo 3 okt 2010, 18:08

Wat zijn laxeermiddelen?

Een laxeermiddel is een medicijn dat gebruikt wordt bij constipatie, het bevordert de stoelgang bij te ver ingedroogde fecaliën. Veel mensen gebruiken veel te snel een laxeermiddel en beseffen niet dat laxeermiddelen echte medicijnen zijn met bijwerkingen. Zo kan een langdurig gebruik gewenning tot gevolg hebben. Het middel wordt vaak misbruikt door boulimie- en anorexia nervosapatiënten .

Constipatie
Een normale stoelgang varieert van persoon tot persoon, maar een frequentie van drie keer per dag tot drie keer per week wordt als normaal beschouwd. Wanneer deze normale frequentie vertraagt, spreekt men van constipatie. Constipatie kan het gevolg zijn van een andere kwaal, bijvoorbeeld stress, een depressie, slecht werkende nieren, een slecht werkende schildklier, kanker van de dikke darm, appendicitis… Wanneer je onmiddellijk naar een laxeermiddel grijpt kunnen de symptomen verdoezeld worden, waardoor er een vals gevoel van veiligheid gecreëerd wordt.

Bij een onschuldige constipatie, bijvoorbeeld veroorzaakt door stress of door slechte eetgewoontes, is het belangrijk om het eetpatroon te wijzigen. Vezelrijke producten, water en lichaamsbeweging zijn natuurlijke oplossingen en verkleinen de kans op constipatie.

Laxeermiddel
Wanneer de natuurlijke methode geen vruchten afwerpt, kan je naar een laxeermiddel grijpen. Het is wel belangrijk dat je niet van de gebruiksaanwijzing afwijkt, een laxeermiddel is geen natuurlijk middel om de stoelgang te bevorderen.

Langdurig gebruik van laxeermiddelen kan leiden tot gewenning en in een later stadium tot verslaving. In een volgend stadium kan een verlies van controle over de zenuwen in de dikke darm leiden tot chronische constipatie.

Soorten
- Zwelmiddelen: verhogen het volume van de fecaliën waardoor er een grotere activiteit in de darmen ontstaat. Hierdoor wordt de stoelgang bevorderd. Vezelrijke producten zijn een natuurlijk zwelmiddel.
- Paraffine: te vermijden door een verhoogde kans op kanker en longaandoeningen.
- Osmotische laxeermiddelen: onoplosbare suikers die door aantrekking van vocht de stoelgang bevorderen. Een gevaarlijke bijwerking is dehydratatie.
- Contactlaxantia: verhogen de beweeglijkheid van de darm, maar kunnen darmkrampen, diarree en zelfs verlamming van de darm veroorzaken.
- Lavementen: mogen slechts uitzonderlijk worden gebruikt, bijvoorbeeld bij een medische ingreep. Ze worden gebruikt om het rectumslijmvlies te prikkelen.

Vermageren
Velen denken ten onrechte dat laxeermiddelen helpen om te vermageren. Veel vermageringsproducten bevatten wel laxativa, maar die zorgen enkel voor een vochtafname en dus voor een tijdelijk gewichtsverlies.

Bron: Goedgezond
Groetjes Jolanda

Karin0503
Geslacht: Niet opgegeven

Re: laxeermiddelen

Berichtdoor Karin0503 » zo 3 okt 2010, 20:53

ik gebruik elke dag min.2x 60ml.Lactulose,zonodig meer!
Ondanks het weinige eten wat ik nog kan,sta ik ervan te kijken wat ik nog produceer..ongelooflijk!

Maar tot nu toe werkt de Lactulose nog.


Terug naar “Medicatie”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron

Login